Училищният хор на НХГ е своеобразна форма за изява на учениците от паралелки с профил „Изкуства” – МУЗИКА и е в тясна връзка с изучаваните специализирани предмети в училище като музикална литература и хорова практика.

 

Предимство за състава е това, че певците са нотно грамотни, с добра музикална култура и  певчески качества, които се усъвършенстват непрекъснато в репетиционна и концертна дейност.

 

Хорът работи с диригент и корепетитор. Репертоарът му включва традиционни училищни песни и химни, хорови песни от български и чужди композитори, обработки на народни песни, църковни песнопения, спиричуели и други, съобразени с възрастта и качествата на хористите.

 

В концертния план на състава за всяка учебна година (творчески сезон) са включени           традиционните училищни и градски тържества, чествания, концерти и фестивали.

 

Добро творческо постижение е участието на хористи на сцената на Камерен оперен театър – Благоевград – в оперите за деца „Доктор Ох-боли”, „Алиса в страната на чудесата” и „Мечо Пух”, в мюзикъла „Американски уикенд”, хорове към оперите „Любовен еликсир” и „Сватбата на Фигаро”.

 

„Рождество“ 

солист: Анита Стефанова (11 клас) – поп и джаз пеене

диригент: Любима Манолова

Реклами